Damızlık
kümeslerindeki horoz ve tavuk sayıları, yumurtaların döllenme süresi,
yumurtadaki döllülük oranı hobicilerin merak ettikleri konulardan bu
yazımızda bu konuda bilgi vermek istiyorum.
Damızlık kümesinin oluşturulmasında ilk dikkat edilecek nokta horoz ve
tavuk sayılarıdır. Normal şartlarda bir horoz 10 tavuğu rahatça
dölleyebilmektedir fakat kümes ortamında her türlü vitamin ve
mineralleri toplayamayan tavuk ve horozlar dölleme işini doğal ortamdaki
gibi yapamamaktadırlar. Bu sebepten dolayı oluşturulacak damızlık
kümeslerindeki oran ideal olarak 5 tavuk 1 horoz şeklinde olmalıdır.
Daha az sayıda tavuk yer almasında sakınca yoktur fakat tavuk sayısının
az olduğu durumlarda horoz tavuğu aşırı derecede yıpratmakta, tüylerinin
deforme olmasına sebebiyet vermekte hatta bazı durumlarda tavuk
sakatlanmalarına dahi sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda horozlar
ayrı bir bölmede beslenerek haftanın belirli günleri tavukla aynı kümese
eşe atılarak bu sorun çözülebilir. Tavuk sayısının çok fazla olduğu
durumlarda imkân varsa horoz ve tavuklar gruplandırılarak ayrı ayrı
bölmelere konmalıdır. Çünkü horozlar çok fazla tavuğun yer aldığı
kümeslerde bazen bazı tavukları dölleyememektedirler bu da döllü yumurta
verimini düşürmektedir.
Gelelim döllü yumurtanın oluşumuna horozun tavuğu döllemesinden
itibaren 6–7 gün sonra ilk döllü yumurtalar alınır ve horozun yaşı ve
sağlık durumu gibi durumlara göre 4 ile 8 gün boyunca döllü yumurta
alınmaya devam edilir. Damızlık horozun değiştirilmesi durumunda garanti
olması bakımından 2 hafta beklenmeli ve bu yumurtalar kuluçkaya
alınmalıdır.
Horozlarda döl verimini artırmak için horoza takviye olarak E
vitamini verilebilir. Bazı yetiştiricilerimiz döl oranını yükseltmek
için kendine has yöntemlerde uygulamaktadırlar. Örneğin Muğla’da
yetiştiricilik yapan Kamuran ALPKAYA keçiboynuzlarından un yaptırarak
bunları çeşitli yiyeceklerle hayvanlarına yedirdiğini
belirtmektedirler.Böylece yumurtalardaki döl llülük oranın arttığını
söylemektedir.
Bu bilgiler Alintidir
http://www.kanatlievim.com/index.php/makaleler/35-professionals
Orcun Keskin abimize makalesinden dolayi Tesekkur ederiz.
Bu bilgiler Alintidir
http://www.kanatlievim.com/index.php/makaleler/35-professionals
Orcun Keskin abimize makalesinden dolayi Tesekkur ederiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder