21 Nisan 2013 Pazar

Damizlik Kumeslerinin Olusumu ve Dollenme


           Damızlık kümeslerindeki horoz ve tavuk sayıları, yumurtaların döllenme süresi, yumurtadaki döllülük oranı hobicilerin merak ettikleri konulardan   bu yazımızda bu konuda bilgi vermek istiyorum.

         Damızlık kümesinin oluşturulmasında ilk dikkat edilecek nokta horoz ve tavuk sayılarıdır. Normal şartlarda bir horoz 10 tavuğu rahatça dölleyebilmektedir fakat kümes ortamında her türlü vitamin ve mineralleri toplayamayan tavuk ve horozlar dölleme işini doğal ortamdaki gibi yapamamaktadırlar. Bu sebepten dolayı oluşturulacak damızlık kümeslerindeki oran ideal olarak 5 tavuk 1 horoz şeklinde olmalıdır. Daha az sayıda tavuk yer almasında sakınca yoktur fakat tavuk sayısının az olduğu durumlarda horoz tavuğu aşırı derecede yıpratmakta, tüylerinin deforme olmasına sebebiyet vermekte hatta bazı durumlarda tavuk sakatlanmalarına dahi sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda horozlar ayrı bir bölmede beslenerek haftanın belirli günleri tavukla aynı kümese eşe atılarak bu sorun çözülebilir. Tavuk sayısının çok fazla olduğu durumlarda imkân varsa horoz ve tavuklar gruplandırılarak ayrı ayrı bölmelere konmalıdır. Çünkü horozlar çok fazla tavuğun yer aldığı kümeslerde bazen bazı tavukları dölleyememektedirler bu da döllü yumurta verimini düşürmektedir.
              Gelelim döllü yumurtanın oluşumuna horozun tavuğu döllemesinden itibaren 6–7 gün sonra ilk döllü yumurtalar alınır ve horozun yaşı ve sağlık durumu gibi durumlara göre 4 ile 8 gün boyunca döllü yumurta alınmaya devam edilir. Damızlık horozun değiştirilmesi durumunda garanti olması bakımından 2 hafta beklenmeli ve bu yumurtalar kuluçkaya alınmalıdır.
        Horozlarda döl verimini artırmak için horoza takviye olarak E vitamini verilebilir. Bazı yetiştiricilerimiz döl oranını yükseltmek için kendine has yöntemlerde uygulamaktadırlar. Örneğin Muğla’da yetiştiricilik yapan Kamuran ALPKAYA keçiboynuzlarından un yaptırarak bunları çeşitli yiyeceklerle hayvanlarına yedirdiğini belirtmektedirler.Böylece yumurtalardaki döl llülük oranın arttığını söylemektedir.

Bu bilgiler Alintidir 
http://www.kanatlievim.com/index.php/makaleler/35-professionals
Orcun Keskin abimize makalesinden dolayi Tesekkur ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder